Skip to main content

L’Oréal Paris: održive inicijative za očuvanje planete jer naša planeta to zaslužuje

22. aprila 2021. L'Oréal Paris predstavio je svoj program održivosti, "L'Oréal za budućnost, jer naša planeta to zaslužuje".
 
Nadovezujući se na dosadašnja postignuća, a u skladu sa ambicijama L’Oréal Grupe, L’Oréal Paris je prihavtio ambicioznu misiju smanjenja otiska ugljeničnog otiska za 50% po gotovom proizvodu. Takođe, Grupa je uložila 10 miliona eura u ekološke projekte čiji su korisnici žena širom sveta.

Naše održive inicijative

Svestan svog uticaja, L'Oréal Paris je u potpunosti preispitao svoj lanac vrednosti kako bi nastavio sa ponudom efikasnih i bezbednih proizvoda, poštujući kapacitete planete. Od formula do pakovanja, od proizvodnih procesa unutar pogona do svesti potrošača i partnerstva sa proizvođačima, svaki deo lanca vrednosti je analiziran, izmeren i poboljšan. Program održivosti bazira se na 4 principa: optimizacija pakovanja kako bi se ubrzao prelazak na reciklažu, korišćenje istih proizvoda sa ekološki prihvatljivijim formulama, stvaranje lepote koja poštuje okolinu i ulaganje u ekološke projekte kroz programe koji osnažuju žene.

1. Optimizacija ambalaže za ubrzanje prelaska na cirkularnu konomiju

• Smanjenje težine naših proizvoda

Kako bi očuvao prirodne resurse i smanjio ugljenični otisak L'Oreal Paris je radio na smanjenju težine ambalaže. Na primer, smanjena je težina aluminijuma korišćenog u antiperspirantu L’Oréal Paris Men Expert Carbon Protect za -5,1 grama po boci, što predstavlja 135 tona godišnje ušteđenog aluminijuma.

Takođe, smanjenjem težine staklene ambalaže Revitalift, L’Oréal Paris smanjio je upotrebu stakla za ovaj proizvod za 11 grama po kremi, čime se godišnje uštedelo 434 tone stakla. Nadalje, smanjena je težina kutija i propratnog uputstva u pakovanju za boje za kosu, što predstavlja važnu uštedu papira svake godine.

Do 2030. godine L'Oreal Paris će smanjiti količinu ambalaže za 20%. Ova ekonomija materijala predstavlja značajnu optimizaciju težine i prostora u transportu, doprinoseći smanjenju emisije ugljenika zbog transporta.

• Korišćenje 100% reciklirane plastike

L’Oréal Paris radi na ubrzanju prelaska na cirkularnu ekonomiju, gde se materijali drže u upotrebi što je duže moguće, optimiziranjem mogućnosti recikliranja ambalaže, nastojeći da sačuva resurse i spreči zagađenje plastikom.

To uključuje korišćenje više recikliranog sadržaja u ambalaži, sa ciljem postizanja 100% reciklirane ili plastike na biološkoj osnovi do 2030.

• Pokretač promene: Elseve

Od 2020. godine poznati asortiman L’Oréal Paris za negu kose Elseve (sa više od 235 miliona proizvedenih bočica) preuzeo je veliku promenu sa ciljem da koristi 100% recikliran PET polietilen tereftalat) za bočice za šampone i regeneratore u Evropi.

• Angažovanje potrošača

Kako bi pronašli alternativu jednokratnoj ambalaži i predložili sastave za ponovno punjenje ili ponovnu upotrebu uz angažovanje potrošača, L’Oréal Paris pridružiće se inicijativi L4TF i učestvovati u projektu isprobavanja novih vrsta trajne ambalaže. Novo pakovanje šampona i regeneratora biće izrađeno od aluminijuma i prodavaće se online. Nakon upotrebe proizvoda, potrošači će moći da vrate ambalažu prodavcu koji će preuzeti i vratiti ambalažu L’Oréal-u radi čišćenja i ponovnog punjenja.

"Sada je vreme za usklađivanje inovacija, održivosti i napretka, za prelazak na reciklažu i smanjenje uticaja naših proizvoda."

Delfin Viger-Hovas, Globalni predednik branda L’Oréal Paris

2. Isti proizvodi sa ekološki prihvatljivijim formulama

Kako bi smanjio uticaj na okolinu, brend poboljšava biorazgradivost formula i smanjuje njihov vodeni otisak. Među proizvodima lansiranim 2019. godine, Elseve Full Resist Power Mask i Men Expert Shaving Barber Club imaju biorazgradivost veću od 94% (97% i 94%).

Dalje, radi rešavanja svesnije upotrebe vode tokom faze upotrebe (koja predstavlja 50% CO2 otiska branda, a u vezi sa zagrevanjem vode za ispiranje proizvoda) i smanjenja vremena potrebnog za tuširanje, L'Oreal Paris takođe razvija formule kojima je potrebno manje vode za ispiranje (npr. More than Shampoo), kao i nove rutine koje zahtevaju manje koraka ispiranja (proizvodi dva u jednom ili tretmani za negu kose koji se ne ispiraju).

76%

PET plastike izrađeno je od reciklirane plastike

100%

L’Oreal Paris obnovljivih i mineralnih sirovina će do 2030. biti iz održivih izvora  

-50%

emisije CO2 po proizvodu do 2030. u odnosu na 2016. godinu

3. Proizvodnja lepote koja poštuje okolinu

L’Oréal Paris fabrike nastavljaju da smanje emisiju ugljenika, potrošnju vode i stvaranje otpada. Između 2005. i 2020. fabrike i distributivni centri L’Oréal Paris-a smanjili su emisiju CO2 za 82%, potrošnju vode za 44% i stvaranje otpada za 35%.

Danas se proizvodi L’Oréal Paris proizvode u 26 fabrika širom sveta. Jedanaest ih je već ugljenično neutralno (koriste 100% obnovljivu energiju, bez nadoknade), a preostale će postići ovaj cilj do 2025. godine.

4. Ulaganje u ekološke projekte kroz programe koji osnažuju žene

Budući da su žene primarne žrtve klimatskih promena, L'Oréal Paris ulaže 10 miliona evra u 6 projekata čiji su korisnici zajednice žena širom sveta. Uz finansijsku potporu, L’Oréal Paris će takođe razviti posebne programe koji podstiču veće uključivanje žena u rukovođenju ovih projekata. Na primer, u Hondurasu, gde lokalne autohtone zajednice štite i obnavljaju stabla mangrova, brend će podržati projekt kojim upravlja zadruga žena koja će dobiti podršku i obrazovanje.

“Ne počinjemo od nule. Imamo još puno posla, ali ostaćemo čvrsti u odluci da napravimo razliku i odigramo svoju ulogu u ovoj trci protiv klimatskih promena. L’Oréal Paris ima važnu ulogu kao lider u svetu lepote, daje nam moć i dužnost da napravimo pozitivne promene.”

Delfin Viger-Hovas, Globalni predsednik branda L’Oréal Paris