Skip to main content

Mogu li se proizvodi sa poklopcem reciklirati?

Recikliranje je prirodan proces i osećate kao da o njemu skoro sve znate. „Skoro” jer vas još nešto muči – poklopci. Da li se proizvodi koje reciklirate mogu reciklirati sa poklopcima? Ako je odgovor ne, gde bi trebalo da završe? Sve ćemo vam reći!

ZATVARAČI ZA PLASTIČNE BOCE

Plastične boce i njihovi poklopci mogu se baciti u istu kantu za reciklažu, ali se neće reciklirati zajedno. Kada stignu u pogon za reciklažu, cela boca (tj. boca i čep) se melje i pretvara u pahuljice, a zatim uranja u vodu kako bi se isprale nečistoće. U vodi će pahuljice napravljene od polietilena visoke gustine plutati na površini, dok će pahuljice od polietilen tereftalata potonuti jer su teže. Svaka vrsta pahuljica sakupljaće se i reciklirati odvojeno. Isto se odnosi i na zatvarače sa pumpicom.

 

METALNI POKLOPCI OD STAKLENIH TEGLI

U staklenim teglama ponekad stoje vaše kreme za piling ili hidratantne kreme. Naravno, staklene tegle se mogu reciklirati baš kao i sve vaše staklene boce. Ali vrlo je važno da im uklonite poklopce koje možete odvojeno reciklirati ako su metalni (u žutoj kanti).

Dakle, nije toliko komplikovano, zar ne?