Skip to main content

Kako reciklirati pakovanja proizvoda za higijenu i negu lepote?

Dakle, sada kada ste u potpunosti posvećeni recikliranju kao pravi profesionalac, još uvek morate da smislite gde da bacite svako pojedinačno pakovanje proizvoda za higijenu i lepotu.

Srećom, to nije toliko komplikovano, potreban vam je samo kurs za obnavljanje znanja na temu ekoloških praksi da biste razvili najbolje zelene navike. A evo i dobrih vesti – na pravom ste mestu za to!

ŠTA IDE PRAVO NA RECIKLAŽU?

Aluminijum, staklo, papir i karton mogu se reciklirati. Što se tiče plastične ambalaže, tu ima nekoliko izuzetaka. Da bismo vam pomogli da to shvatite, evo liste kozmetičke ambalaže koja se može reciklirati, sortirane po materijalima.

Aluminijumska ambalaža: Aluminijumske bočice (sprejevi za kosu, pene ili dezodoransi) mogu se reciklirati, baš kao i takvi proizvodi od čelika.

Kartonska i papirna ambalaža: U redu, ovo najverovatnije nisu novosti za vas! I karton i papir mogu se lako reciklirati, što znači da ambalažu i uputstva za korišćenje proizvoda možete baciti u jednom potezu!

Staklena ambalaža: Vaše staklene tegle koje sadrže kreme za lice i telo ili piling mogu se reciklirati u kantama za sakupljanje stakla. Ipak ne zaboravite da uklonite poklopce. Što se tiče vaših staklenih bočica ( serumi itd.), nema potrebe da ih ispirate – time štedite vodu. Materijali će se očistiti samim postupkom recikliranja. Uklonite poklopce koji mogu ići u kantu za reciklažu.

Plastične tegle: Plastične tegle koje sadrže vaše kreme ili maske za kosu mogu se reciklirati.

Plastična ambalaža: Da, neka plastika se može reciklirati, ali ne sva. Bočice sa pumpicama (npr. za kreme za lice ili šampone) mogu se reciklirati pod uslovom da su temeljno ispražnjene. Isto važi i za roll-on dezodoranse, koji se mogu reciklirati sa zatvaračima. 

 

ŠTA I DALJE NE PODLEŽE RECIKLAŽI (ZA SADA)?

Kao što smo ranije objasnili, plastika se reciklira, ali ne uvek! Stoga je važno znati koji će predmeti završiti sa kućnim otpadom.

Plastične tube: Pasta za zube, kreme – njihovo pakovanje u tubama takođe se ne može reciklirati i mora se baciti sa kućnim otpadom.

Plastični stikovi: Dezodoransi, ruževi i druge vrste stikova takođe nisu uključeni u sistem reciklaže, pa je za njih predviđena kanta za kućni otpad.

Proizvodi za šminkanje: palete senki, maskare, ruževi i olovke za oči se ne recikliraju.

Nakon ovog intenzivnog obnavljanja znanja, nema sumnje da imate sav potencijal da postanete šampion u reciklaži! A ako niste sigurni, pogledajte stranicu „Kako razvrstati otpad kozmetičkih proizvoda“!