Skip to main content

Sortiranje otpada: prednosti za planetu?

Sortiranje otpada već je postalo deo vaše svakodnevne rutine, ali smeta vam što ne znate kakav uticaj zaista ima. Ipak, vaši napori nisu nimalo beznačajni jer bez sortiranja ne bi bilo recikliranja!

SORTIRANJE OTPADA, KLJUČNI KORAK PRE RECIKLAŽE

Kako nas je na našoj dragocenoj planeti sve više i kako velikom brzinom trošimo, proizvodnja otpada nastavlja da se povećava. Upravo je zbog pretvaranja velikih količina otpada u materijale za višekratnu upotrebu recikliranje dobilo na značaju tokom 1990-ih. Prethodno sortiranje otpada pomaže u procesu recikliranja, jer nesortirani ili kontaminirani materijali mogu se na kraju spaliti i trajno izgubiti.

 

UŠTEDA RESURSA

Recikliranjem materijala poput plastike, papira i stakla izbegavamo rasipanje. Dajući drugi život otpadu, štedimo prirodne resurse u tlu i ispod površine tla (poput nafte) koji su nažalost iscrpivi. 

 

IZBEGAVANJE NEPOTREBNOG IZVORA ZAGAĐENJA

Recikliranje znači da ne stvarate dodatni izvor zagađenja i da štedite energiju. Za ekstrakciju prirodnih resursa potrebnih za stvaranje tih materijala, njihov transport i proizvodnju potrebno je mnogo više energije nego za njihovo recikliranje. Slično tome, s obzirom da ove industrijske aktivnosti veoma zagađuju, neophodno je ograničiti ih... sortiranjem otpada.

Znamo, sada kada imate više informacija, nesumnjivo ćete oduševljeno sortirati svoj otpad!