Skip to main content

Da li treba da isperem svoj kozmetički proizvod pre recikliranja?

Ponekad čujete da je važno očistiti plastičnu ili staklenu ambalažu pre recikliranja, ali da li je zaista tako? Mit ili istinska potreba? Evo odgovora!

DAKLE, ISPIRATI ILI NE?

Nema potrebe više da čekate: ne, nije potrebno ispirati kozmetičke proizvode koje ćete reciklirati. Iako je preporučljivo temeljno isprazniti boce, čak i ako ih morate isprati pod vodom da biste izbacili sav proizvod, neka to bude samo kako biste izbegli prljanje kanti i sprečili neprijatne mirise. Zbog toga se takođe preporučuje da pazite da kozmetički proizvodi koje reciklirate budu pravilno zatvoreni. Čišćenje ambalaže pre bacanja nije potrebno iz jednog dobrog razloga: kada stigne u pogon za reciklažu, otpad se temeljno pere.

 

UŠTEDITE NA VODI!

Cela poenta sortiranja i reciklaže otpada je ograničavanje zagađenja i očuvanje prirodnih resursa naše planete, pa bi podsticanje ljudi da operu ambalažu i samim tim da koriste više vode bilo kontraproduktivno!

To znači da za vas nema dodatnog posla – a ove dobre vesti mogu čak motivisati one koji su smatrali da je recikliranje težak posao!